Akadálymentes változat

Tiszta Európa Program

Archívum

2012. április - A Társulás a Támogatási Szerződés módosítását kezdeményezi

Támogatási Szerződés Módosítását kezdeményezi az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás a „Az Észak-Balatoni Települési Szilárdhulladék-kezelési Rendszer továbbfejlesztése” elnevezésű, KEOP-1.1.1/10-2011-0002 számú projektben.
Tovább »

2012. március - Modern, környezetbarát hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése a cél

„Az Észak-Balatoni Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési rendszer továbbfejlesztése” című KEOP-1.1.1/B/10-2011-0002 azonosító számú projekt nyitórendezvényén Czaun János, az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke szólt a Társulás létrejöttéről és ismertette a fejlesztés részleteit.
Tovább »

2012.02.23. - Támogatási szerződés aláírása

„Az Észak-Balatoni Térség Települési Szilárdhulladék-kezelési Rendszer működési területén lévő 33 db települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációjának megvalósítása” című, KEOP-2.3.0/2F/09-2010-0023 azonosító számú pályázat Támogatási Szerződésének aláírása.
Tovább »

2012. január - Hamarosan újraindul az új hulladékgazdálkodási rendszer

„Az Észak-Balatoni Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési rendszer továbbfejlesztése” című KEOP-1.1.1/B/10-2011-0002 azonosító számú projekt. 2011-ben megyénkben megvalósult a hulladék-kezelési módszer átalakításának feltétele. Az új létesítményekben az új eszközökkel az eddigi környezetet terhelő gyakorlatot megváltoztatva, 20 éven keresztül biztonságosan, környezetbarát módon ártalmatlanítjuk a mindannyiunk által termelt hulladékot.
Tovább »

2011.12.13. - Pályázat kivitelezői feladatok ellátására ajánlattételi felhívás megjelenése

„Az Észak-Balatoni Térség Települési Szilárdhulladék-kezelési Rendszer működési területén lévő 33 db települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációjának megvalósítása” című, KEOP-2.3.0/2F/09-2010-0023 azonosító számú pályázat kivitelezői feladatok ellátására ajánlattételi felhívás megjelenése.
Tovább »

2011.12.10. - Műszaki ellenőri feladatok ellátására ajánlattételi felhívás megjelenése

„Az Észak-Balatoni Térség Települési Szilárdhulladék-kezelési Rendszer működési területén lévő 33 db települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációjának megvalósítása” című, KEOP-2.3.0/2F/09-2010-0023 azonosító számú pályázat műszaki ellenőri feladatok ellátására ajánlattételi felhívás megjelenése.
Tovább »

2010.06.06. - Eszközbeszerzés - Támogatott műszaki tartalom – hirdetmény közzétételével indult eljárás

Támogatott műszaki tartalom – hirdetmény közzétételével indult eljárás
Tovább »

2010.04.01. - Tiszta Európa Program: Hamarosan megindul a környezetbarát hulladékkezelés

Az Észak-balatoni Hulladékgazdálkodási projekt megvalósítására 2005 novemberében jött létre Társulás. A 158 települési önkormányzat azt vállalta, hogy a legkorszerűbb technológiával felszerelt létesítményekben dolgozzák fel a térségben keletkezett hulladékot. Ez a korszerű beruházás hatalmas minőségi változást hoz majd a térség környezetvédelmében, többek között az ivóvíz védelmében.
Tovább »

2010.01.20. - Felújítják a hulladékszigeteket

A májusban záruló uniós hulladékkezelési program keretében felújítják a veszprémi szelektív hulladékgyűjtő szigetek egy részét, ez néhány esetben azt is jelenti, hogy a szigeteket kicsit arrébb helyezik – erről is beszélt ma sajtótájékozatón a projekt megvalósítására létrejött önkormányzati társulás elnöke. Új gyűjtőszigetek nem lesznek a városban, a gyűjtőedényeket azonban újakra cserélik majd.
Tovább »

2009.12.01. - Ne dobja ki, van hova vinni!

Veszélyes és ártalmatlan hulladékokat vár a Canon begyűjtőpontja.
Tovább »

2009.11.27. - Hulladékból készült kiállítási tárgyak Miskolcon

Tejes dobozból készült Diósgyőri vár, papírdobozokból készült láncok is láthatóak azon a kiállításon, amelyet a miskolci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában rendeztek.
Tovább »

2009.11.25. - Brüsszeli igen a győri hulladékgazdálkodásra (MTI)

Az Európai Bizottság jóváhagyta a győri nagytérség hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztési projektjét. 6,5 milliárd forinttal támogatja Brüsszel a 9,5 milliárd forintos beruházást, amely Győrött és a térségben 111 településen teremti meg a hulladékgyűjtés és -kezelés korszerű feltételeit.
Tovább »

2009.11.24. - Büntetnek a zöldek

A zöldhatóságok versenyt futnak az illegális szemétrakókkal, annak ellenére a hulladékszórók állnak nyerésre, hogy az elmúlt félévben 280 milliós bírságot szabott ki a Zöldmommandó.
Tovább »

2009.11.22. - Szelektíven? Szívesen! - rajzpályázat díjátadás (vehír)

Közel kétszáz pályamű érkezett a közüzemi vállalat rajzpályázatára. Szombaton adták át a díjakat a legjobbaknak.
Tovább »

2009.11.03. - Kevesebb szemét a kukába! Tippek komposztáláshoz (Ingatlanmenedzser)

Ha másból nem is, a településeink felett egyre sűrűbben gomolygó füstfellegekből csalhatatlanul megállapítható, hogy ismét beköszöntött az ősz. A levélégetés napjainkra modern "népszokássá" váló, egészségkárosító és környezetszennyező szertartása sokaknak okoz bosszúságot. Pedig lenne más megoldás is. Egy természetes folyamat segítségével az eddig haszontalan hulladéknak tekintett szervesanyagok komposzttá, vagyis humusszá alakulhatnak.
Tovább »

2009.09.17. - Megtakarításból épül a hulladéklerakó a megyében (Szabolcs Online)

Nagyecsed – Lakossági fórumon mutatta be az érdeklődőknek kedden Nagyecseden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hulladékgazdálkodási Társulás az Európai Unió által támogatott regionális hulladékprojektet.
Tovább »

2009.08.27. - A szelektív gyűjtést három ütemben valósítják meg (MTI)

Úgynevezett "házhoz menő" szelektív hulladékgyűjtést vezetnek be Székesfehérvár tömbházas övezeteiben a papír - és műanyaghulladék gyűjtésére - jelentette be a szolgáltató cég illetékes vezetője és polgármesteri hivatal munkatársa csütörtökön sajtótájékoztatón.
Tovább »

2009.07.28. - SIKERREL ZÁRULT A VESZPRÉMI „VIDÁM DOBOZNAPOK” AKCIÓ

Budapest, 2009. július 28. – Kedvezményes árú családi jegyet, minden további gyermek számára pedig félárú gyerekbelépőt kaptak azok a családok, akik kiürült tejes vagy gyümölcsleves karton dobozt hoztak múlt hétvégén a Veszprémi Állatkerthez. A Veszprémi Napló és a Klub Rádió támogatásával megrendezésre kerülő Vidám Doboznapok elnevezésű akcióval az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, a Veszprémi Állatkerttel, a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-vel és az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulással összefogva, arra hívta fel a lakosok figyelmét, hogy az italos karton doboz csomagolás szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható. A média kiemelkedő segítségének köszönhetően az ország számos pontjáról érkeztek családok.
Tovább »

2009.06.10. - Védik környezetüket (Napló)

Ajka (tbzs) A környezetvédelmi világnapon a hárommilliomodik műanyag palackot dobták be a konténerbe.
Tovább »

2009.05.08. - Szemetet gyűjtöttek a börtönlakók (Napló)

Veszprém - A megyeszékhelyen, a Pápai úti erdős területen tegnap hat elítélt szedte a szememet, hogy szebbé tegyék a városnak ezt a részét. Akciójukkal egyúttal csatlakoztak a Napló felhívásához.
Tovább »

2009.04.28. - Decemberig elkészül a hulladékválogató - Elindult a környezetvédelmi beruházás (Napló)

Tapolca - Immár hivatalosan is elindult az az 1,3 millió eurós beruházás, amely a város határában lévő depónia területén szelektív hulladékválogatót és átrakótelepet valósít meg.A tapolcai képviselő-testület tagjai - a pénteki ülés részeként - együttesen látogattak ki a helyszínre, ahol egy nagy tábla is jelképezi a projekt megkezdését.
Tovább »

2009.04.22. - Hatalmas váltás a hulladékgazdálkodásban (Tolnai Népújság)

A július közepétől üzembe lépő hulladékgazdálkodási rendszer új szemléletet követel a lakosságtól is. Csökken a szemét mennyisége, mert nagyobb részét újrahasznosítják, de az újrahasznosítás többe is kerül.
Tovább »

2009.04.17. - Komposzt lesz a hulladékból - Pályázati pénzből vettek ládát, aprítót Csopakon (Napló)

Csopak - Nyolcmillió forintot nyert a KEOP-tól a Csopak Településért Közalapítvány környezettudatos hulladékgazdálkodáshoz. Hatszáz komposztálóládát osztottak ki a faluban.
Tovább »

2009.03.24. - Hulladékkezelőt kap az észak-balatoni térség

Összesen 158 települést szolgál majd ki az a hulladékkezelő rendszer, melyet az észak-balatoni térségben épít a Közgép Zrt. A csaknem 23 millió eurós beruházás március közepén indul el, s az év végéig be is fejeződik. Ennek keretében komplex hulladékkezelő központ, komposztálóüzem, hulladékválogatók és szelektív gyűjtők létesülnek. A projekt és az azt kivitelező KSR-2008 konzorcium vezetőjével, Schváb Zoltánnal, a Közgép Zrt. építési igazgatójával beszélgettünk.
Tovább »

2009.03.17. - Faültetéssel indulnak (Napló)

Királyszentistván - A védőfasor első fáinak elültetésével kezdődött meg tegnap a Tiszta Európa programban meg- valósuló hulladékkezelő telep építése. A modern, évi 150 ezer tonna szemetet fogadó állomás év végéig készül el.
Tovább »

2009.03.16. - Kezdődik az építkezés

Az Észak-balatoni térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Rendszer fontos állomásához érkezett: megindul a modern hulladéklerakó központ építése. A létesítmény körül véderdőt alakítanak ki, melynek első facsemetéit március 16-án ültetik el a projekt vezetői.
Tovább »

2009.02.03. - Aláírták a szerződést - mintegy 170 millió forint jut a hulladéklerakók rekultivációjára (Napló)

Budapest - Harmincnégy állami és önkormányzati tulajdonú korszerűtlen hulladéklerakó rekultivációját teszi lehetővé az Észak-balatoni régióban az a projekt, amelynek támogatási szerződését ma írta alá Czaun János, Veszprém alpolgármestere és Tatai Laura, a környezetvédelmi minisztérium fejlesztési igazgatóság főosztályvezetője.
Tovább »

2009.01.23. - Válogatásra nevelnek (Napló)

Veszprém: (mtm) - Szelektív műanyag- és papírhulladékgyűjtő edényekkel gazdagodott az Egry úti óvoda a napokban. Ha sikeres lesz a projekt, több intéumény is kaphat.
Tovább »

2009.01.08. - Megoldják a hulladékkezelést 33 településen (Új Néplap)

A Jászság és Dél-Heves 33 településének együttműködésével adnak be pályázatot a közeljövőben a hulladékgazdálkodás fejlesztésére -tudtuk meg a Regio Kom Társulás elnökétől, Szabó Lajostól.
Tovább »

2008.12.29. - Szita Károly: jó hír, hogy a kormány gyorsítaná az uniós környezetvédelmi programokat (Somogyi Hírlap)

Túljutott az első fordulón a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás pályázata. Sikeres második fordulós szereplés esetén 2009 végén megkezdődhetne az összesen 8,3 milliárd forintos beruházás.
Tovább »

2008.12.29.- Elérte a szemetet a válság (Somogyi Hírlap)

Spájzolni kényszerülnek most a szelektív hulladékot Veszélybe került a szelektív hulladékgyűjtés és -hasznosítás jövője. Amerikában már a vészharangot kongatják, idehaza optimistábbak.
Tovább »

2008.12.19. - A hulladéklerakó jövőre elkészül (Napló)

Veszprém - Tíz esztendő munkájára teszünk pontot ezzel az aláírással, az előkészítés helyét most már átveszi a kivitelezés. Czaun János, az Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulásának elnöke beszélt erről tegnap abból az alkalomból, hogy aláírták a közbeszerzési pályázatot elnyert kivitelezővel a szerződést.
Tovább »

2008.11.11. - Vonzó munka - Hétmilliárdból indul a Tiszta Európa program (Napló)

Veszprém (nfb) – Két konzorcium indul azon a tenderen, melyet az Észak-balatoni hulladékkezelési projekt önkormányzati társulása hirdetett meg a program kivitelezésére.
Tovább »

2008.11.06. - Százmilliárd forintból épülnek a hulladékkezelők (Napi Gazdaság)

A KEOP hulladékkezelést támogató kiírására hét társulás jelentkezett. Összesen hét év alatt százmilliárd forintot szán az unió és az állami rendszerek fejlesztésére és további nyolcvanat rekultivációra.
Tovább »

2008.11.06. - Jövőre zárulnak a környezetvédelmi ISPA-beruházások (Napi Gazdaság)

A jövő év végére készülhet el az utolsó ISPA-finanszírozású hulladékkezelő üzem. Az észak balatoni térség beruházása nemcsak feldolgozná a hulladékot, hanem komplex ipari parkot is telepítene az üzem köré.
Tovább »

2008.10.30. - A NAP KÉRDÉSE: Mít fejlesztene a Balatonnál? (Napló)

Néha mindegyikünkben felmerül a kérdés, min lehetne még javítani a Balatonnál, mivel tehetnénk még vonzóbbá a környéket.
Tovább »

2008.10.28. - Szilárdhulladék-gazdálkodási rendszert hoztak létre Győrött (Népszava Online)

Majd 10 milliárdba került Szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer épülhet ki Győrött és a térségben 9,5 milliárd forint beruházással. A beruházás az Új Magyarország Fejlesztési Terv 6,5 milliárd forintos támogatásával valósul meg, a támogatási szerződést kedden írták alá Győrött.
Tovább »

2008.09.30. - Jó projekt, jobb környezet (Világgazdaság Online)

KEOP: a jövő év az ivóvizes, a vízgazdálkodási és a bonyolultabb szennyvizes fejlesztéseké lesz
Tovább »

2008.09.25. - Útra kelnek a zöldprojektek (Világgazdaság Online)

Az eddigi három után újabb hét nagy fejlesztés dossziéja kerül ki Brüsszelbe
Tovább »

2008.09.04. - A környezettudatos papírhulladék kezelés (TransPack)

"A hulladékot mi magunk termeljük, környezetünk megóvása érdekében tudni kell csökkenteni a mennyiségét" elv zászlaja alatt a cégek üzleti tevékenysége során keletkező papírhulladékokról és azok kezelésének lehetőségeiről lesz szó az alábbiakban.
Tovább »

2008.09.03. - Lapzártától lapzártáig

Elkészült a logisztikai stratégia környezeti értékelése. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) elkészíttette és nyilvánosságra hozza a magyar logisztikai stratégia (MLS) környezeti értékelését, a szöveg megtalálható a tárca honlapjának Civil Fórumán.
Tovább »

2008.08.19. - Önerő nélkül nehéz (Napi gazdaság)

Noha a nem megfelelő előkészítettség miatt a tervezettnél később valósulnak meg az EU egyik előcsatlakozási alapja, az ISPA által támogatott környezetvédelmi, hulladékgazdálkodási nagyprojektek, azok várhatóan a végső, 2010. december 31-ei határidőig - a környezetvédelmi tárca jelenlegi információi szerint - befejeződnek -, tudta meg lapunk Koncsikné Káli Andreától, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) fejlesztési igazgatósága munkatársától.
Tovább »

2008.07.29. - Veszprém - Győzött a hulladéktársulás – indulhat a projekt (mconet.hu)

Veszprém - Kedden hozta meg másodfokú ítéletét a Veszprém Megyei Bíróság a Séd-Balaton Természet- és Környezetvédő Egyesület által benyújtott kereset ügyében.
Tovább »

2008.07.25. - Klaszterben a környezetiparosok (Napló)

Balatonfűzfő - Megalakult a minap az Északbalatoni Térség Környezetipari és Veszélyeshulladék-kezelő Klaszter.
Tovább »

2008.07.23. - Strandok tucatjain lobog a Kékhullám zászló (stop.hu)

A magyarországi fürdőhelyek többsége a szigorú uniós előírásoknak is megfelel. Kékhullám zászló jelzi azokat a strandokat, ahol a legtisztább a víz és a partszakasz, ahol biztosítják a megfelelő higiéniai feltételeket, és kiemelten figyelnek a gyerekekre.
Tovább »

2008.07.12. - Zöldövezet a Balaton Sound (greenfo.hu)

A Zöldövezet Társulás idén hat nyári fesztiválon, köztük a Balaton Sound-on szervezi meg a szelektív hulladékgyűjtést. A program célja, hogy a fesztiválokon keletkező hasznosítható hulladékok visszajussanak az anyagok körforgásába, ezzel kevesebb vegyes szemét kerüljön a hulladéklerakókra.
Tovább »

2008.07.09. - Siófokon a Kék Hullám zászlók átadásával kezdődött a főszezon (Napi gazdság)

A Siófok expresszel érkezett a miniszter és a kormányfő Június 21-én a Siófoki Nagystrandon 34 strand és hét vitorláskikötő részére átadták a Kék Hullám zászlót. A balatoni strandok mellett idén először a Tisza-tó, a Fertő tó és a Velencei-tó egy-egy strandja és kikötője is megkapta az elismerést.
Tovább »

2008.06.30. - Hulladékudvarok július 1-jétől (Zalai Hírlap )

Tisztelt zalaegerszegi Lakosok! A legjobb hulladék a "nem keletkező hulladék", a hulladékhegyek csökkentése mindannyiunk feladata és felelőssége, amit csak közös erőfeszítéssel tudunk elérni. Ennek egyik lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés, amely többek között a számunkra már feleslegessé, használhatatlannáválthulladékoktól segít bennünket környezetbarát módon megválni.
Tovább »

2008.06.30. - Folytatódik az illegális szemétlerakók felszámolása Nyugat-Magyarországon (hirado.hu)

A korszerű szilárd hulladékgazdálkodást és gazdaságos felhasználását szolgáló lerakók építése 282 önkormányzat összefogásával, 2005-ben kezdődött el.
Tovább »

2008.06.28. - Megvan a pénz a rekultivációra (Napló)

Közbeszerzési pályázatot írnak ki égetőre Székesfehérvár. Jövő év elején kezdődhet meg a Közép-Duna Vidéke Hulladékkezelési Projekten belül több mint 80 hulladéklerakó rekultivációja. Ehhez hétmilliárd forintot nyert a társulás.
Tovább »

2008.06.16. - Uniós milliárdokból épültek a lerakók (Magyar Nemzet)

Mintegy 800 szelektív hulladékgyűjtő-szigetet, válogatóudvarokat, átrakóállomást, csarnokokat, valamint egy közel 50 ezer négyzetméteres depót épített a Vegyépszer Zrt. magasépítési és környezetvédelmi igazgatósága a Zala völgyében. Az uniós milliárdokból épült rendszer révén a falvakban élők is megismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtéssel, a feldolgozhatatlan, újrahasznosíthatatlan anyagot pedig az uniós előírásoknak megfelelő, szigetelt tárolómedencékbe helyezik el végleg.
Tovább »

2008.06.05. - Távlati célokra koncentrálnak (Napló)

A tavalyi év kedvező volt idegenforgalmi szempontból. Hasonlóra vagy jobbra számít a polgármester. A fejlesztésekről, valamint a tervekről beszéltünk Keszey Jánossal.
Tovább »

2008.06.03. - Még semmi sincs veszve (Napló)

Az idén először ül össze a Közép-Duna Vidéke Önkormányzati Társulás, az ülés napirendjén azonban nem szerepel az égető ügye. A projektvezető szerint semmi nincs veszve, és a zöldhatóság elutasítását peres útra terelik.
Tovább »

2008.04.29. - Drágán viszik el a szemetünket (Napló)

Várhatóan mintegy 33-34 euró (mai váltással 82008-600 forint) lesz a szemétszállítás egy főre eső díja, ha működésbe lép az Észak-Balatoni Térség Regionális Szilárdhulladék-kezelési Rendszer, hangzott el a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulásának minapi ülésén.
Tovább »

2008.04.24. - Mit kell tenni a hulladékkal? (Fejér Megyei Hírlap)

Valamennyi szakértő egyetértett abban a tegnapi fórumon, hogy a hulladékgazdálkodásban egyre sürgetőbb a szemléletváltás: meg kell találni és mielőbb be kell vezetni azt a hatékony módszert, amely alapján a szelektíven összegyűjtött lakossági kommunális hulladék minél nagyobb arányban újra hasznosítható, s minél kevesebbet kell a lerakókba szállítani. Természetesen változatlanul komoly vitát okoz az égetés kérdése, itt még mindig jelentős a zöld szervezetek ellenállása.
Tovább »

2008.04.18. - Végzetesen veszélyesek (Napló)

Mi történik a lakossági veszélyes hulladékkal? Legtöbbször a szemétbe dobjuk, amivel pusztítjuk a környezetet. Ám nem feltétlenül vagyunk könnyű helyzetben, ha gondosan akarunk eljárni.
Tovább »

2008.03.25. - Bele is fulladhatunk (Napló)

Tegnap nyílt meg és vasárnapig látogatható a Pannon Egyetem aulájában az a kiállítás, amely bemutatja, hogyan lesz a hulladékból hasznos termék. A témában konferenciát is rendeztek. A hulladékból termék című kiállítást Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára nyitotta meg.
Tovább »

2008.03.23. - Felgyorsítja a kormány kiemelt beruházásokat (Stop.hu)

A kormány a múlt héten úgy döntött, hogy gyorsabb ütemben hajtja végre a kiemelt beruházásokat és elfogadta az ehhez szükséges jogszabályi módosításokat.
Tovább »

2008.03.06. - Változások a hulladéklerakásra vonatkozó előírásokban (Műszakifórum)

2009. július 16-ig működhetnek azok a hulladéklerakók, amelyek nem teljesítik az előírásokban rögzített feltételeket.
Tovább »

2008.03.04. - Klímakörútra indul tavasszal a környezetvédelmi tárca vezetése (Stop.hu)

A parlament előtt lévő Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia elfogadását követően, április végétől "klímakörútra" indulnak a környezetvédelmi tárca vezetői.
Tovább »

2008.03.03. - Még zöldengedélyre vár a Tiszta Európa (Napló)

ég mindig nem döntött a hatóság, hogy megkapja-e a Tiszta Európa projekt az egységes környezethasználati engedélyt. Az elsőfokú határozatot ugyanis megtámadta egy civil szervezet.
Tovább »

2008.02.26. - Hulladékszállító járművek és gyűjtőedények (MTI)

Nettó ötmillió euró (mintegy 1,3 milliárd forint) értékű, szállítójárművekre és gyűjtőedényekre vonatkozó szerződést írtak alá kedden Zalabéren, a Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulás képviselői és a közbeszerzésen kiválasztott nyertes ajánlattevők - tájékoztatta a társulás sajtóreferense az MTI-t.
Tovább »

2008.02.26. - Bántja a zöldek szemét hét magyar gigaberuházás (Origo)

Ötven olyan uniós támogatásból épülő beruházást kifogásol egy nemzetközi környezetvédő civil szervezet, amelyeket szerintük úgy is fel lehetne építeni, hogy azok ne jelentsenek veszélyt a környezetre. Az európai feketelistán hét magyar terv is szerepel, köztük a 4-es metró építése, a Duna hajózhatóvá tétele, az M0-s építése, a Balaton szabályozása.
Tovább »

2008.02.19. - Hamarosan jó üzlet lesz a hulladékhasznosítás (Gazdasági Tükör)

Már öt éve tevékenykedik hulladékkezelést koordináló szervezetként az Öko-Ferr Kht., amely annak idején csak azért alakult meg, hogy a Dunaferr hulladékgazdálkodását megoldja. Ma már országos koordináló szervezetként és nem utolsósorban 170 partnere számára végzi a hulladékkezelést, hogy mentesítse azokat a csomagolási hulladékra kirótt termékdíj-kötelezettség alól.
Tovább »

2008.02.14. - Keszthelyi döntések (Hévíz, Keszthely és vidéke)

Módosította a képviselő-testület a hulladékkezelésről szóló rendeletét; az ebben fogtattak szerint a lakossági díjak éves szinten mindössze nyolc százalékkal emelkednek.
Tovább »

2008.02.14. - Balatonfüred, az élen járó város (Napló)

Lezárult a Balti Városok Uniója által kezdeményezett és vezetett, Managing Urban Europe 25 elnevezésű nemzetközi környezetvédelmi projekt. A 11 ország 25 városát tömörítő, a fenntartható fejlődést biztosító környezettudatos irányítási rendszer bevezetését elősegítő programhoz a megyéből egyedül Balatonfüred csatlakozott. A Balaton-parti város jelenlegi állapotának felmérése mellett elkészült egy a város stratégiai fejlesztéseit összegző terv is, amely hosszú távon szabhat irányt a településnek. Dr. Kiszely Pál alpolgármestert, a hároméves projekt koordinátorát kérdeztük a 2,5 millió euró összköltségvetésű program Füredre vonatkozó előnyeiről.
Tovább »

2008.02.13. - Újabb haladék égetőügyben (Napló)

A Közép-Duna vidéke hulladékkezelési projekt önkormányzati társulási tanácsának elnöke ad még egy kis haladékot Várpalotának, hogy változtasson álláspontján az égető ügyében.
Tovább »

2008.02.06. - Brüsszelbe is elutaznak a lerakó építése miatt (Napló)

Startra kész a Tiszta Európa program, de a civil környezetvédők csak akkor engednék megépíteni az objektumokat, ha módosítanák a terveket. Ha kell, Brüsszelben keresik meg igazukat.
Tovább »

2008.02.05. - Csonkig égve (HVG)

Ötévnyi előkészület után elölről kezdheti uniós hulladékgazdálkodási pályázatát 168 település, Várpalota ugyanis nem fogadja be annak tervezett fő elemét, a szemétégetőt.
Tovább »

2008.02.01. - Tiszta Európa program: startra készen (Napló)

Startra kész a Tiszta Európa program, az Észak - balatoni Hulladékkezelési Projekt. Hamarosan kiírják a kivitelezői közbeszerzési eljárást. A program 158 társult önkormányzat hulladékkezelési problémáit oldja meg.
Tovább »

2008.02.01. - A környezetet védi a hulladékkezelő (Metro)

Kiadvány segíti a lakosságot a szelektív gyűjtésben Tavaly ősszel hirdette meg a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a Tisza Projektet. A tisztább Szegedért indított akció keretében a környezettudatos és a település iránti felelősségteljes gondolkodást szeretnék erősíteni, mind a lakosság, mind a térség gazdálkodóinak körében.
Tovább »

2008.01.29. - Újrahasznosítás

Az elmúlt évben 615 ezer tonna csomagolóanyagot bocsátott ki az ÖkoPannon Kht.-vel szerződésben álló mintegy kétezer cég. A hasznosított anyagok mennyisége 338 ezer tonna volt, ami ötvenöt százalékos arányt jelent - mondta lapunknak Viszkei György, a kht. ügyvezető igazgatója. Szerinte súlyos hiba lenne, ha pénzt adnának az embereknek a szelektív gyűjtésért.
Tovább »

2008.01.28. - Közvetlenül a szolgáltatónak fizetik a díjat (Petőfi Népe)

Ebben az évben is ugyanazzal a társasággal kötött szerződést a szilárdhulladék elszállítására a lakiteleki önkormányzat, mint az előző évben. Korábban azonban az ingatlantulajdonosok az önkormányzatnak fizették a szolgáltatás díját, a hivatal pedig szerződésben állt a Remondis Hulladékgazdálkodási Kft.-vel.
Tovább »

2008.01.23. - Új szelektív hulladékgyűjtő szigetek Keszthelyen (Monitor)

Az ISPA- programban Keszthely Város Önkormányzata és a Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft. a 2008. év elején jelentősen bővíteni fogja a keszthelyi hulladékgyűjtő szigetek számát. A jelenlegiek mellett további 22 olyan helyet hozunk létre, ahol a lakosság a megfelelően leválogatott hulladékot (papír, műanyag, üveg) elhelyezheti.
Tovább »

2008.01.22. - Saját döntésüket is vitatják (Somogyi Hírlap)

Nem nyereségvágy miatt emelkedik a szemétdíj Nem azért lettek magasabbak a szemétdíjak Észak Somogyban, mert a Zöldfok Zrt. extra nyereséget hajhász- reagált Szabózol tán, a cég vezérigazgatója arra, hogy a képviselő testületek több somogyi településen nem fogadták el az idei szemétdíjakra vonatkozó javaslatukat.
Tovább »

2008.01.16. - Körmükre ég a szemét (Napló)

Tovább folytatódik a csikicsuki a Várpalotára tervezett hulladékhasznosító erőmű ügyében. A társulás az ultimátumára adott kitérő válasz után sem tervez egyelőre jogi lépéseket.
Tovább »

2008.01.14. - Áttervezett hulladéklerakók (Világgazdaság)

Legalább nyolc előkészítés alatt lévő regionális hulladékgazdálkodási beruházást át kell tervezni az Alkotmánybíróság közelmúltbeli döntése következtében. A testület megsemmisítette azt a törvénymódosítást, amely a regionális hulladéklerakók településektől való védőtávolságát 1000-ről 500 méterre, a repülőtereknél 15-ről 13 kilométerre csökkentette.
Tovább »

2008.01.01. - Bokáig járnak a szemétben (Tolnai Népújság)

Az Alisra Terra új konténereket helyezne ki a városba. Bár már gyűjtöttek aláírást is a lakók, továbbra sem csökken a hulladékok mennyisége a Luther téri lakóházak mögötti konténereknél. Sőt, egyre kedveltebb szemétlerakó helynek bizonyul a szelektív hulladékgyűjtő és környéke.
Tovább »

2007.12.19. - Tíz százalékkal drágul a hulladékszállítás (Zalai Hírlap)

Hévíz (há) - Több rendelet módosításáról döntött a tegnapi soros ülésén a képviselő-testület, majd meghatározták a jövő évi munkatervet, a tárgyalandó témákkal együtt. Tíz százalékkal drágul 2008-tól a lakossági hulladékszállítási díj.
Tovább »

2007.12.14. - Veszélyben a hulladékgazdálkodási projekt? (Kisalföld)

Veszélybe került a Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Projekt, ugyanis eddig nem újították meg műszaki tartalmát - tudtuk meg Rupp Tamástól, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség fejlesztési igazgatójától. Havas András alpolgármester szerint a következő év elejére elkészül a pályázat.
Tovább »

2007.12.14. - Szem előtt a Balaton (Zalai Hírlap)

Gyenesdíás (sj) - A pályázati források felkutatója, a Balaton jövőjével, s a környezetvédelemmel kapcsolatos teendők adták a Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége idei fő feladatait. Gál Lajos, a szervezet elnöke ez ügyben hangsúlyozta: számos tanácskozást tartottak a Balaton vizének védelme, a hulladékgyűjtés, a tájsebészet, a közrendvédelem, valamint a halász-horgász együttműködés terén.
Tovább »

2007.11.06. - Környezetvédelmi beruházások uniós forrásból (éplülettár.hu)

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv novemberben megjelenő környezetvédelmi pályázatai az alábbi területeken nyújtanak támogatási lehetőséget:
Tovább »

2007.09.25. - Máshová viszik a hulladékot (Zalai Hírlap)

Zalalővő (szj) - Jövőre Körmend, Ajka és Marcali helyett Zalaegerszegre szállítja a zalalövői hulladékot a Zalai Huke Kft. A város a regionális hulladékprogrammal összefüggésben írta elő a kötelezettséget.
Tovább »

2007.09.20. - Szót kérnek a civilek is (Napló)

Megyeíkőrkép- Elkészült az észak - balatoni térség regionális települési szilárdhulladék-kezelési projektjének környezethasználati, vízjogi és építési engedélyezési dokumentációja. Idén indul a közbeszerzési eljárás. A Tiszta Európa program keretében megvalósuló beruházás 158 település közel 300 ezer lakosának oldja meg a hulladékelhelyezési problémáját.
Tovább »

2007.09.13. - Fejlesztések három év múlva, de tavasszal már lesz változás (Napló)

Tapolca (tl) - A tizennyolc városi szelektív szemétgyűjtő szigetből tízet nyugaton már bevált példa alapján új, speciális tárolóval is kiegészít a közeljövőben az Otto Kft.
Tovább »

2007.09.06.- Környezeti érték (Napló)

Balatonfűzfő - A Balaton közelsége miatt különös figyelem irányul a Fűzfői Hulladékégető Kft. tevékenységére. Éppen ezért a társaság minden egyes fejlesztése a környezet fokozottabb védelmét szolgálja.
Tovább »

2007.08.10. - Itt befejezték a kármentesítést (Napló)

A Nitrokémia Zrt. telephelyein befejeződött a környezeti kármentesítés, a társaság továbbra is a szakterületén, a környezetvédelemben dolgozik. Nagyságrendjében és sokrétűségében nem volt hasonló környezeti kármentesítési munka hazánkban, mint amilyen az ÁPV Zrt. finanszírozásában a balatonfűzfői Nitrokémia Zrt.-nél folyt.
Tovább »

2007.08.07. - Sehol sem öntik össze a szemetet (Napló)

A szelektíven gyűjtött hulladék sehol nem kerül vissza a kommunális szemét közé. Alapanyagként Nagy-Britanniáig is eljut és bevételt hoz, derült ki a lakosság által egyre elfogadottabb konstrukció megyei áttekintésekor. Veszprémben 11 évvel ezelőtt vezették be a szelektív hulladékgyűjtést, elsők között az országban.
Tovább »

2007.07.19. - Diákok a környezetről (Napló)

Nem elégedettek a környezetük, az ország környezeti állapotával, többet tennének a tisztaságért, de abban nem bíznak, hogy az emberek hajlandók a szelektív hulladékgyűjtésre - diákok válaszai egy felmérésben.
Tovább »

2007.07.13. - Lehetne tisztább (Zalai Hírlap)

Ahogy meg kezdődött a főszezon, a város sétálóutcája is egyre inkább benépesült, a helyiek mellett megjelentek a turisták is. Megkérdeztük, mennyire elégedettek a városképpel.
Tovább »

2007.07.12. - Szükséges erőmű (Napló)

A Tiszta Európa projektnek szüksége van egy erőműre, ahol a nem hasznosítható anyagot energetikai célra használják. Ha Inotán nem épül meg az erőmű, akkor más lehetőség után néznek.
Tovább »

2007.07.09. - Szeméttelep az Alpokban (Napló)

Polgármesterek, szakemberek tanulmányozták az osztrák begyűjtési gyakorlatot Graz - Százötvennyolc Veszprém megyei telepillés szemétgondjait oldja meg az a hulladéklerakó, amely hosszas huzavona után végül Királyszentistvánon épül meg 2009 végéig.
Tovább »

2007.07.09. - A királyság fele (FigyelőNet)

Az ország egyik felén sikerül végre megteremteni a korszerű hulladékgazdálkodás feltételeit. Kérdés, mi lesz a másik féllel.
Tovább »

2007.06.20. - A falvakba is kerülnek ufók (Dunántúli Napló Online)

Hulladéklerakóinak fejlesztését, új, ingyenes lakossági hulladékudvarok nyitását készíti elő szolgáltatási körzetében a BIOKOM Kft. A szelektív gyűjtést a legkisebb településeken is lehetővé tennék.
Tovább »

2007.06.18. - Az utánpótlás biztosított (Zalai Hírlap)

A gyenesdiási óvodában és iskolában is kiemelt programként szerepel a környezetvédelem. Mint a minapi Falujárás során is kiderült, a 3500 lélekszámú település óvodájában, iskolájában szerencsére van elegendő gyermek, így az intézményekben nincs létszámgond. Ahhoz, hogy szívesen járjanak ide, nagy hangsúlyt helyeznek a tartalmi munkára, igényes programokra.
Tovább »

2007.06.14. - Átveszik a veszélyes hulladékot (Zalai Hírlap)

Mindenfajta veszélyes hulladék fogadására alkalmassá tették a városi kommunális hulladékkezelő és átrakó telepet, az új szolgóltatást a helybeliek ingyen vehetik igénybe.
Tovább »

2007.06.08. - A városiak válogatósabbak (Zöld Újság)

A lakosság több mint kétharmada úgy látja, hogy a szelektív hulladékűgyűjtés rendszere fejlődött a lakóhelyén, és a megkérdezettek 46 százaléka sajátbevallása szerintszelektálja a háztartásában keletkező hulladékokat.
Tovább »

2007.05.27. - Minden második ember szelektál (A + Cs)

Angliában hasznosítják a begyűjtött alumíniumdobozokat
Tovább »

2007.05.11. - Még az idén elkezdik (Napló)

Jó ütemben halad a hulladéklerakó-beruházás előkészítése Veszprém (vdp) - Még ebben az évben elkezdődik a megye százhatvan településének kommunális hulladékát feldolgozó és elhelyező lerakó építése. Erről az Észak - balatoni Térség Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke tájékoztatta lapunkat.
Tovább »

2007.05.11. - A rendmező lelke (Zalai Hírlap)

Játékosan próbálnak szelektív gyűjtésre nevelni
Tovább »

2007.05.04. - A tisztaság közös ügy (Zalai Hírlap)

Keszthely (há) - A környezetvédelem jegyében, a Föld napja alkalmából megszervezett minapi tisztasági akció nagy lépést jelentett a város közterületeinek rendezetté tételében.
Tovább »

2007.05.02. - Milliárdok környezetbarát projektekre (Pályázatvadász)

A most kezdődött uniós költségvetési időszakban a környezetvédelem területén 1500-2000 milliárd forint értékben valósulnak meg új projektek.
Tovább »

t2k