• KEHOP-3.2.1-15-2017-00014

Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Észak-Balatoni közszolgáltatási területen, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre

  • KEHOP-3.2.1-15-2017-00014
Gyűjts szelektíven!

Miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés?

A szelektív hulladékgyűjtés azt jelenti, hogy az otthonunkban keletkező hulladékot anyagfajtánként szétválogatva gyűjtjük. A tisztán begyűjtött szelektív hulladék válogatás után újra felhasználható lesz.

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, hogy az újrahasznosítás folyamatával a kidobott hulladék ne vesszen kárba. Az anyagok újrahasznosításához kevesebb energiafelhasználás szükséges, mint a nyersanyagok kitermeléséhez és az új termékek előállításához. A hulladék újrahasznosításával csökkenthető a talaj- és levegőszennyezés is.

Napjainkban egyre világosabbá válik, hogy további erőfeszítésekre van szükségünk a szelektív hulladékgyűjtés terén Magyarországon.

A lakosság környezeti tudatosságának és az infrastruktúra fejlesztésének összehangolt erőfeszítéseivel elérhető, hogy a hulladékkezelésünk még fenntarthatóbbá váljon.

Projektadatok

Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Észak-Balatoni közszolgáltatási területen, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre

3 321 465 885 Ft

3 716 645 304 Ft

2017.01.17.

2023.12.01.

Projektleírás


A Tiszta Európa Program az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás megvalósításában jött létre. A Társulás létrejöttének elsődleges célja az Európai Unió Kohéziós Alapjából igényelhető támogatással egy integrált szilárdhulladék hasznosítási és kezelési rendszer kialakítása, majd későbbiekben fejlesztése. A társult települések együttműködése kiterjed a Társulás működési területén lévő településeken keletkező kommunális és kommunális jellegű hulladéknak az érvényes szabályok és előírások szerinti szakszerű kezelésére.

Az üzemeltetési feladatokat az ÉBH Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. látja el. Az ÉBH Nonprofit Kft. szelektív és kommunális hulladék gazdálkodási feladatait a térségben jelenlévő korábbi közszolgáltató társaságok gyűjtési és szállítási tevékenységgel támogatják.

Helyi fejlesztések


Egyes gyűjtőkörzetekben hulladékudvarok megépítése (Ajka, Veszprém, Zirc), valamint az üzemeltetéshez szükséges eszközök beszerzése.
A Tapolcán és Pápán lévő válogatóüzemekben az elkülönítetten gyűjtött, előkezelt hulladék báláinak tárolására alkalmas kapacitás kiépítése.
Tapolcán manipulációs tér kiépítése, ahol az üveg hulladék átrakása történik.
A balatonfüredi komposztáló telepen a hatékonyság javítása érdekében a manipulációs tér és tárolótér bővítése.
A telep üzembiztonságának és kihasználtságának növeléséhez további mobil zöldhulladék kezelő gép beszerzése.
A veszprémi kéziválogató technológia korszerűsítése gépesített rendszerre történő fejlesztéssel.
A királyszentistváni központi telepen a vegyesen gyűjtött hulladéknak válogató technológia fejlesztése.
A válogató és átrakó, hulladékudvarok működtetéséhez szükséges munkagépek (homlokrakodó, kitológémes rakodó) beszerzése.
A házhoz menő, elkülönítetten gyűjtött hulladék begyűjtéséhez szükséges további edények, konténerek és gyűjtőjárművek beszerzése.

A Tiszta Európa Programban megvalósított hulladékgazdálkodási rendszer 158 település mintegy 300.000 lakos hulladékának gyűjtését, kezelését és hasznosítását látja el. Ennek keretében került kiépítésre a térség minden településén elérhető szelektív hulladékgyűjtési rendszer is.

Az üveghulladék gyűjtése továbbra is a hulladékgyűjtő szigeteken valósul meg. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megvalósítása edények használatával történik.

A gyűjtéshez rendszeresített 120 és 240 literes (sárga és kék színű) szabvány edények az üzemeltető ügyfélszolgálati irodáiban díjmentesen vehetők át, a készlet erejéig.

Azokon, a főként tömbházas területeken - ahol a szelektív hulladék gyűjtése nem valósítható meg házhoz menő rendszerben, továbbra is hulladékgyűjtő szigetek állnak a lakosság rendelkezésére.

A gyűjtőszigeteken anyagtípusonként (papír, műanyag és üveg) különböző színű és méretű edényekbe kell a csomagolási hulladékot elhelyezni.

A szelektíven gyűjtött hulladékot külön járatba szervezett gyűjtőautók összeszedik és a válogató csarnokokba szállítják.

Az ÉBH rendszer területén 4 válogatócsarnok található (Veszprém, Ajka, Pápa és Zalahaláp). Itt történik meg a különböző hulladékfrakciók szerinti válogatás, bálázás, majd hasznosítók részére történő átadás.

Az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. létesítményeinek helyszínei:


  • Regionális hulladékkezelő központ: Királyszentistván
  • Átrakó állomás: Pápa, Ajka, Tapolca
  • Szelektív válogatócsarnok: Veszprém, Pápa, Ajka, Tapolca
  • Komposztáló telep: Balatonfüred
  • Hulladékudvarok: Pápa, Ajka, Balatonalmádi, Veszprém, Tapolca

Események

Te is válogatós vagy! Interaktív ismeretterjesztő program
Hulladékból köztéri alkotás
Hulladékkezelő Központ látogatás
Szemléletformáló események

Oktatási anyagok

Letölthetők a projekt keretében elkészült általános tájékoztató, valamint az óvodásoknak, iskolásoknak és mentor / pedagógusnaknak szóló oktatási kiadványok.Tudj meg többet a hulladékgazdálkodásról!